sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Siedätystä yms.

Kiitti kakkutikkariterveisistä O ja A!

Pidin viime syksyn ajan viikoittain 1-2 kevytpaastopäivää 5:2-dieettiä mukaellen. Muuttoruljanssissa ja alkuvuoden hillittömien työkiireiden lomassa olen pitänyt vain satunnaisia kevytpaastopäiviä. Keho kaipaa kuitenkin jo paluuta syksyn itsekuritukseen. Pidän paastopäivän aina tiistaisin, toinen päivä vaihtelee ja jää toisinaan väliinkin. Tiistaisin tulee telkevisiosta säännöllisesti kokkaus- tai leivontaohjelmia. Niitä katsellessa voi sopivasti vaikka siedättää itseään suhtautumisessa ruokaan. 

Katson usein ”Master Chef”:n, saman ohjelman junior-version ja leipomisohjemia. ”Master Chef”:iin on ehkä vähäsen siirtynyt ammattilaisten vastaavassa ”Top Chef”:ssä viljeltävää tylyttävää tyyliä ja silmien taivastelevaa pyörittelyä. En oikein pidä siitä enkä katso ”Kuppilat kuntoon”- tyyppisiä ohjelmia ollenkaan. Suosikkini viime ajoilta on ollut sarja ”Koko Britannia leipoo”. Siinä tuomarit puuttuivat brittiläiseen tyyliin äärimmäisiin detaljeihin ja kilpailijat olivat aivan valloittavia persoonia, tuiki tavallisia brittejä siis. Voittajan onnikin oli suorastaan sydäntä riipaisevaa suuruudessaan. Ja leipomukset, huh sentään millaisia taidonnäytteitä! Lehteviä leivoksia, kukkivia kakkuja ja marjakoreuksia.


Jonkin ruuan raaka-aineen maun kanssa on joskus vaikea päästä sinuiksi. Sitten kun pääsee, haluaa lisää. Paprika, chili ja kiivi ovat ainakin minulle olleet tällaisia aluksi vaikeasti lähestyttäviä, mutta kokeilemalla mieluisiksi raaka-aineksi muuttuneita. Viimeiseksi lähetymistä on tapahtunut avokadon kanssa. En aluksi meinannut ollenkaan saada siitä selvää omassa suussani, mutta jatkoin ponnnisteluja. Korostetaanhan avokadon terveellisyyttä melkein maasta taivaaseen. Vasta, kun opin valitsemaan kaupasta tunnustelemalla (huom. ihan kevyesti tietenkin) oikeat yksilöt, avokado muuttui herkuksi.


Avokadopasta on ihan huippuruoka. Terveellinen, maukas, helppo ja nopea valmistaa. Mutta avokadopastasta postaamalla tai keittokirjoja tekemällä ei kouliuduta noin vain tv-esiintyjiksi. Lievästi kiusaantuneena olen katsellut pasta-pariskunnan ”Safkaa”-ohjelmaa. Liekö ohjelma tehty pienellä budjetilla ja ilman esiintymiskoulutusta vai mikä lie? Tulee mieleen noin 30 vuotta sitten istestäni esiintymiskoulutuksen yhteydessä tehty video, jota joukolla ruodimme. Siinä minäkin välillä mumisin, vaihtelin liiaksi äänen volyymia, nyökyttelin päätäni, katselin väärään suuntaan, heilutin käsiä ja kaikkea muuta. Live-tilanteissa tuollainen persoonallisuus ei haittaa mitään, mutta taltioituna kaikki epätäsmällisyys korostuu moninkeraisesti. Eniten ohjelmassa häiritsee kuitenkin se, että kokit kokkaavat tuotantotiimille, tuottajalle, kuvaajalle tai jollekin muulle edessään olevalle taholle. Mikseivät kokkaa katsojalla? Jamie Oliver:sta voisi ottaa oppia. Jamie kokkaa katsojalle, esiintyy sujuvan luontevasti ja siltikin aina omana itsenään.


PS. Tiukensin minäkin nyt kommenttiasetuksia, koska saan sähköpostiini epämääräisiä ja täysin tyhjänpäiväisiä englanniksi kirjoitettuja kommentteja. Oikeat kommentit otan tietenkin edelleen ilolla vastaan!

11 kommenttia:

  1. Samanlaisia ajatuksia on minullakin ollut Safkaa-ohjelmasta. Kenelle he puhuvat? Eivät ainakaan kameralle ja minulle. Pidän Tina Nordstömistä ja vastaavista persoonallisista ihmisistä (siis juuri Jamie O.), jotka puhuvat suoraan katsojalle, siis kameralle ja kuvaajalle. Ja kuvaaja on ajan tasalla siitä, mistä katsoja on kiinnostunut. Mutta avokadopasta on hyvää, olen tosin tehnyt sitä vasta kerran.

    Olen henkisesti alkanut valmistautua kokeilemaan tuota 5:2 juttua, se on kiinnostava. Saa nähdä miten käy:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin Tinan sukunimeä, mutta en ollut ihan varma. Muuten olisin lisännyt tähän yhteyteen skåånen murheineen ja kaikkineen.
      Suosittelen kokeilemaan, itsekuria kyllä vähän vaaditaan ja ehkä melko tasaista verensokeria. Joskus tulee heikko olo. Mun pitää syödä 3-4 kertaa vähän jotain, muuten en jaksa.

      Poista
  2. Minun avocadopastakokeiluni ei ensimmäisellä kerralla onnistunut, taisin maustaa sitä liian vähän. Olisi kaivannut enemmän potkua ja mahdollisesti suolaa. Pitää yrittää uudemman kerran. Yksi tämän hetkisistä suosikeistani on Austraalian MasterChef. Siellä kilpailijoilla tuntuu olevan oikeasti hauskaa keskenään (useimmiten ainakin), he hurraavat toisilleen ja iloitsevat onnistumisista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, sopivasti tarvitaan juuri sitä polkua. Chili ja yrtit ovat tärkeät!

      Poista
    2. Kenkkuilee tämä iPad, joten jatkan: kiitos vinkistä, täytyy katsoa aussien mc.

      Poista
  3. Minäkin tein viikonloppuna vieraalleni avokadopastaa, itseasiassa vieraani kanssa: laitoin hänet raastamaan juuston ja pilkkomaan valkosipulin.
    Maukasta tuli, vaikka limen tilalla oli sitruunaa, joka on pikkuisen kirpakampaa.

    Mutta se ohjelma. Olen siitä aikonut postauksenkin kirjoittaa, mutten olen vielä, kuitenkaan. En tiedä mikä siinä naisessa niin häiritsee, mutta minäkin kiemurtelen sohvalla aina kun hän puhuu ja kikattaa. Mies sensijaan on jotenkin sympaattinen oma, hieman ujo itsensä. Hän on pro, ja hänen ei tarvitse sen vuoksi esittää olevansa muuta. Hän varmaan ajattelee, että esiintyäkään ei tarvitse osata, koska hän on oman alansa huippuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mua harmittaa epäselvä artikutointi ja suoranainen mumina. Kokkihan on tietty se SIELU ruokien takana ja voi olla juuri siksi oma itsensä!

      Poista
  4. Ps. onko blogillesi/sinulle sähköpostiosoitetta. Laittaisin viestiä..

    VastaaPoista
  5. Mä olen suunnitellut varmaan vuoden verran tuota 5:2 dieettiä. Kenties se päivä vielä tulee kun aloitan ;-)

    Mä pidän erityisesti Jamien ohjeista ja ohjelmastakin. Se ronskius sopii minulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta kevytpaastopäivät tekevät keholle hyvää, mm. Istumatyöläisen turvotus alaraajoissa helpottaa vähän ;-)

      Poista

Kiitos kommentistasi!