Kiitti kakkutikkariterveisistä O ja A!
Pidin viime syksyn ajan
viikoittain 1-2 kevytpaastopäivää 5:2-dieettiä mukaellen. Muuttoruljanssissa ja
alkuvuoden hillittömien työkiireiden lomassa olen pitänyt vain satunnaisia
kevytpaastopäiviä. Keho kaipaa kuitenkin jo paluuta syksyn itsekuritukseen.
Pidän paastopäivän aina tiistaisin, toinen päivä vaihtelee ja jää toisinaan väliinkin.
Tiistaisin tulee telkevisiosta säännöllisesti kokkaus- tai leivontaohjelmia. Niitä
katsellessa voi sopivasti vaikka siedättää itseään suhtautumisessa ruokaan.
Katson usein ”Master Chef”:n, saman ohjelman junior-version ja leipomisohjemia.
”Master Chef”:iin on ehkä vähäsen siirtynyt ammattilaisten vastaavassa ”Top
Chef”:ssä viljeltävää tylyttävää tyyliä ja silmien taivastelevaa pyörittelyä.
En oikein pidä siitä enkä katso ”Kuppilat kuntoon”- tyyppisiä ohjelmia ollenkaan.
Suosikkini viime ajoilta on ollut sarja ”Koko Britannia leipoo”. Siinä tuomarit
puuttuivat brittiläiseen tyyliin äärimmäisiin detaljeihin ja kilpailijat olivat
aivan valloittavia persoonia, tuiki tavallisia brittejä siis. Voittajan onnikin
oli suorastaan sydäntä riipaisevaa suuruudessaan. Ja leipomukset, huh sentään millaisia
taidonnäytteitä! Lehteviä leivoksia, kukkivia kakkuja ja marjakoreuksia.
Jonkin ruuan raaka-aineen
maun kanssa on joskus vaikea päästä sinuiksi. Sitten kun pääsee, haluaa lisää.
Paprika, chili ja kiivi ovat ainakin minulle olleet tällaisia aluksi vaikeasti
lähestyttäviä, mutta kokeilemalla mieluisiksi raaka-aineksi muuttuneita. Viimeiseksi
lähetymistä on tapahtunut avokadon kanssa. En aluksi meinannut ollenkaan saada siitä
selvää omassa suussani, mutta jatkoin ponnnisteluja. Korostetaanhan avokadon
terveellisyyttä melkein maasta taivaaseen. Vasta, kun opin valitsemaan kaupasta
tunnustelemalla (huom. ihan kevyesti tietenkin) oikeat yksilöt, avokado muuttui
herkuksi.
Avokadopasta on ihan
huippuruoka. Terveellinen, maukas, helppo ja nopea valmistaa. Mutta
avokadopastasta postaamalla tai keittokirjoja tekemällä ei kouliuduta noin vain
tv-esiintyjiksi. Lievästi kiusaantuneena olen katsellut pasta-pariskunnan ”Safkaa”-ohjelmaa.
Liekö ohjelma tehty pienellä budjetilla ja ilman esiintymiskoulutusta vai mikä
lie? Tulee mieleen noin 30 vuotta sitten istestäni esiintymiskoulutuksen
yhteydessä tehty video, jota joukolla ruodimme. Siinä minäkin välillä mumisin,
vaihtelin liiaksi äänen volyymia, nyökyttelin päätäni, katselin väärään
suuntaan, heilutin käsiä ja kaikkea muuta. Live-tilanteissa tuollainen persoonallisuus ei
haittaa mitään, mutta taltioituna kaikki epätäsmällisyys korostuu moninkeraisesti.
Eniten ohjelmassa häiritsee kuitenkin se, että kokit kokkaavat tuotantotiimille, tuottajalle, kuvaajalle
tai jollekin muulle edessään olevalle taholle. Mikseivät kokkaa katsojalla?
Jamie Oliver:sta voisi ottaa oppia. Jamie kokkaa katsojalle, esiintyy
sujuvan luontevasti ja siltikin aina omana itsenään.
PS. Tiukensin minäkin nyt
kommenttiasetuksia, koska saan sähköpostiini epämääräisiä ja täysin tyhjänpäiväisiä
englanniksi kirjoitettuja kommentteja. Oikeat kommentit otan tietenkin edelleen
ilolla vastaan!
Samanlaisia ajatuksia on minullakin ollut Safkaa-ohjelmasta. Kenelle he puhuvat? Eivät ainakaan kameralle ja minulle. Pidän Tina Nordstömistä ja vastaavista persoonallisista ihmisistä (siis juuri Jamie O.), jotka puhuvat suoraan katsojalle, siis kameralle ja kuvaajalle. Ja kuvaaja on ajan tasalla siitä, mistä katsoja on kiinnostunut. Mutta avokadopasta on hyvää, olen tosin tehnyt sitä vasta kerran.
VastaaPoistaOlen henkisesti alkanut valmistautua kokeilemaan tuota 5:2 juttua, se on kiinnostava. Saa nähdä miten käy:)
Mietin Tinan sukunimeä, mutta en ollut ihan varma. Muuten olisin lisännyt tähän yhteyteen skåånen murheineen ja kaikkineen.
PoistaSuosittelen kokeilemaan, itsekuria kyllä vähän vaaditaan ja ehkä melko tasaista verensokeria. Joskus tulee heikko olo. Mun pitää syödä 3-4 kertaa vähän jotain, muuten en jaksa.
Minun avocadopastakokeiluni ei ensimmäisellä kerralla onnistunut, taisin maustaa sitä liian vähän. Olisi kaivannut enemmän potkua ja mahdollisesti suolaa. Pitää yrittää uudemman kerran. Yksi tämän hetkisistä suosikeistani on Austraalian MasterChef. Siellä kilpailijoilla tuntuu olevan oikeasti hauskaa keskenään (useimmiten ainakin), he hurraavat toisilleen ja iloitsevat onnistumisista.
VastaaPoistaJoo, sopivasti tarvitaan juuri sitä polkua. Chili ja yrtit ovat tärkeät!
PoistaKenkkuilee tämä iPad, joten jatkan: kiitos vinkistä, täytyy katsoa aussien mc.
PoistaMinäkin tein viikonloppuna vieraalleni avokadopastaa, itseasiassa vieraani kanssa: laitoin hänet raastamaan juuston ja pilkkomaan valkosipulin.
VastaaPoistaMaukasta tuli, vaikka limen tilalla oli sitruunaa, joka on pikkuisen kirpakampaa.
Mutta se ohjelma. Olen siitä aikonut postauksenkin kirjoittaa, mutten olen vielä, kuitenkaan. En tiedä mikä siinä naisessa niin häiritsee, mutta minäkin kiemurtelen sohvalla aina kun hän puhuu ja kikattaa. Mies sensijaan on jotenkin sympaattinen oma, hieman ujo itsensä. Hän on pro, ja hänen ei tarvitse sen vuoksi esittää olevansa muuta. Hän varmaan ajattelee, että esiintyäkään ei tarvitse osata, koska hän on oman alansa huippuja.
Mua harmittaa epäselvä artikutointi ja suoranainen mumina. Kokkihan on tietty se SIELU ruokien takana ja voi olla juuri siksi oma itsensä!
PoistaPs. onko blogillesi/sinulle sähköpostiosoitetta. Laittaisin viestiä..
VastaaPoistaEi ole, mutta täytyypä luoda sellainen.
PoistaMä olen suunnitellut varmaan vuoden verran tuota 5:2 dieettiä. Kenties se päivä vielä tulee kun aloitan ;-)
VastaaPoistaMä pidän erityisesti Jamien ohjeista ja ohjelmastakin. Se ronskius sopii minulle.
Minusta kevytpaastopäivät tekevät keholle hyvää, mm. Istumatyöläisen turvotus alaraajoissa helpottaa vähän ;-)
Poista