tiistai 15. toukokuuta 2012

Herkkua mullan uumenista



Sain naapurilta eilen multaisen muovikassin. Kassi oli täynnä mullan seasta käännettyä superfoodia - maa-artisokkamukuloita. Minulla on melkein himo tähän herkkuun. Sen sijaan multaisten ja muhkuraisten mukuloiden työstäminen on aikaa vievää. Työ vaatii kärsivällisyyttä, on sotkuista ja peukalot kipeytyvät kuorimisoperaatiossa.  Eilinen ilta hupeni kokonaan tähän hommaan.


Keitän kuoritut maa-artisokat kypsäksi isossa kattilassa ja vähässä vedessä. 


Soseutan kypsät herkut ja pakastan ylimääräisen soseen.


Myöhemmin valmistan pakastetusta maa-artisokkaseoksesta helposti pyrettä tai keittoa. Keittoon ei maa-artisokan lisäksi paljon muuta tarvita. Lisään sekaan vaikkapa hieman pehmeää vuohenjustolevitettä ja persiljaa. Kermaa voin tiytysti lorauttaa sekaan, jos vyötärö vaan sen sietää. Maa-artisokan OMA ja hyvin tunnistettava maku on kuitenkin ihan parasta!

14 kommenttia:

  1. Näyttää hyvältä! En ole koskaan varmaan maistanut maa-artisokkaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesällä saat maistaa, KUN tuut tänne meille! Teidänkin pihalle hyvin mahtuisi muutama mukula "sikiämään".

      Poista
  2. Nam! Maa-artisokka on vaatimaton ja upea juures. Ja keitossa aivan verraton. Kauniita kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on keitto minukin mielestäni hyvää - ja silti ihan yksinkertaista perusruokaa.

      Poista
  3. Kuoritut maa-artisokat näyttävät ihan perunoilta. Olen kerran maistanut tätä maa-artisokkakeittoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen ainakin kerran tarjonnut teille maa-artisokkakeittio. Muistan hyvin.

      Poista
  4. Minäkin aion mennä katsomaan jäikö syksyllä mukuloita maahan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös niitä rupisia palleroja ole siellä melkein aina?

      Poista
  5. Minustakin maa-artisokka on ihan järkyttävän hyvää. Mukuloissa on kova työ saada puhtaiksi ja kuorittua, mutta keitto palkitsee vaivan monin verroin! Siitä huolimatta pihassani ei vieläkään kasva maa-artisokkaa! Mikä vaje. Kasvi on ollut ostoslistalla jo vuosia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin onkin aika suuri vaje tosiaan. Multakin on moni pyytänyt mukuloita, mutta varmaan pitäisi olla vähän juurta siinä mukulassa mukana?

      Poista
  6. Noitahan on valtava määrä! On siinä ollut kuorimista. Ehkä juuri sen vaikean kuorittavuuden takia en ole tullut ostaneeksi maa-artisokkapusseja kaupastaaa. Tasan kerran olen syönyt Maija Silvennoisen valmistamaa keittoa, joka oli todella hyvää. En kyllä muista makua, mutta hyvää oli, päällä maitovaahtoa ja kuivattu omenasipsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koristeleminen Maija Silvennoisen tapaan olikin hyvä idea, kiitos! Keitosta kun tahtoo tulle hyvin arkista, kuten tuosta kuvan arki-illan keitostakin näkyy.

      Poista
  7. Katriina tuossa yläpuolella ehti kirjoittaa sen, mitä aijoin. Tosin en ole syönyt Maija Silvennoisen valmistamaa keittoa, jossain muualla kylläkin. Aina joskus katselen maa-artisokkia torilla tai kaupoissa ja melkein ostankin, mutta vaan melkein, kuoriminen pelottaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kannata pelätä kuorimista, aikaahan siihen vaan kuluu jonkin verran. Torilta tai kaupasta saa sentään valmiiksi pestyt mukulat. Mulle tuosta käsittelystä tuli varsinainen multashow, pari kastematoakin meinasi muuttaa meille.

      Poista

Kiitos kommentistasi!