sunnuntai 4. syyskuuta 2011

Kotoilua kesäkurpitsoin


Kotoilu on niitä uussanoja, jotka ensin tuntuvat keinotekoisilta, mutta alkavat vähitellen tuntua kuvaavilta. Kuin tuollainen sana olisikin ennen puuttunut sanastosta ja olkoon se siksi tervetullut? Viikonloppu on sujunut kotoillen.

Kotoilu on vastapainoa työn panikoitumiselle: sairausloma, kesäloma ja opintoloma pitäisi kaikki kuroa umpeen. Meillä ei ole töissä varsinaista sijaisjärjestelmää. Taakseen jätettämänsä työt löytää aina edestään.  Yksi asiakkaistani tokaisikin heti ensimmäisenä loman jälkeisenä päivänä, että millainen virkamies se oikein on sellainen, jota ei ole saanut kuuteen viikkoon kiinni…  Sairausloma 2,5 viikkoa, 1 tehoviikko töissä, vuosiloma 4 viikkoa – minua ei ole saanut kiinni.

Kiva siis kotoilla ja "paeta" työtä viikonlopun ajaksi. Kotoilu tarkoittaa minulle ihan tavallista kotona oleilua. Ruuan valmistamista, kotitöitä, käsitöitä, MK:n läsnäoloa, jutustelua, television katselua, kävelylenkkejä. Ei mennä minnekään, ei tehdä mitään ihmeellistä, ei nähdä muita ihmisiä. Ollaan vaan kotona. 

Olen tehnyt molempina päivinä ruokaa kesäkurpitsasta. Kesäkurpitsa on helposti kasvatettava ja satoisa loppukesän ja alkusyksyn anti. Pakkanen lätistää kesäkurpitsan kasvimaalle kertalaakista. Aiemmin kasvatin kurpitsoja kasvimaallani ja niitä riitti muillekin jaettavaksi.  Kurpitsahan on melkein mauton ja vaatii ryyditystä mausteista tai juustosta.

Kokeilin lauantaina tyttäreni A:n antamaa ohjetta. Paistos maistui kaikessa yksinkertaisuudessaan maukkaalta, joten tässä ohje kokeiltavaksi:

yksi iso / kaksi pientä kesäkurpitsaa
iso sipuli
400 g paistijauhelihaa
mausteeksi vähän suolaa, muskottipähkinää, mustapippuria
100 g torvisieniä (kanttarelleja, suppilovahveroita)
2 dl kermaa
100 g parmesania, goudaa tai mozzarellaa raasteena

Jauheliha ja sipuli ruskistetaan. Lisätään sienet, kerma ja mausteet. Haudutetaan seosta.  
Ladotaan uunivuokaan sosetta, ohuita kesäkurpitsan siivuja, juustoa, sosetta jne. kerroksittain. Päällimmäiseksi lisätään juustoraastetta. Paistetaan noin 50 min 175 asteisessa uunissa.

Kokeilin myös Katriinan blogissaan esittelemää omenapiirakkaa Mummo Ankan tapaan. Olipa herkullista. Käytin jauhoina spelttiä ja kannen kanssa oli vähän taiteilemista. Mutta maku ennen kaikkea. Kiitos ohjeesta!

Tänään sunnuntaina jatkoin helpolla kesäkurpitsalinjalla. Leikkasin kesäkurpitsan halki, poistin pehmeää sisältöä ja ladoin päälle halloumijuuston siivuja. Kurpitsojen pehmetessä ja juuston ruskistuessa uunissa tein mustista torvisienistä kastiketta: puolikas jättispulia silputtuna, 1 litra sieniä pilkottuna, 2 dl kermaa, vähän suolaa. Sienikastikkeeseen ei juuri muuta tarvita. 

Molemmat pääruuat olivat vailla hiilareita ja sopisivat karppaajallekin. Omenapiirakka oli harkittu harharetki.

Lopuksi: vaikka työt rasittavat tällä hetkellä minua aika lailla, olen todella iloinen jalastani. Se alkaa toimia aika normaalisti ja jumppaliikkeiden tekemisen ansiosta jalan luontainen yliojentuvuus alkaa pian vastata terveen jalan ojentuvuutta. Ja mikä TÄRKEINTÄ, pystyn jo kyykistymään kuusen juurelle pissalle pitkällä kävelylenkillä tarvittaessa. Välillä ehdin jo nähdä painajaisia, että kupsahdan kuusen juurelle housut puolikintussa ja joku adonis tulee kysymään, että mikä mummulla on hätänä... Aika kauhee uhkakuva, vai mitä?

5 kommenttia:

  1. Tuo kuusen juurelle kyykistyminen ja kesäkurpitsa ovat iloisen kannattelevia asioita viikonlopussa. Minulta puuttuu enää omenapiirakan harharetki. Omenat ovat tulollaan jo rappusella kopassa:)

    VastaaPoista
  2. Kyllä rupesi naurattamaan mielikuva mummusta ja adoniksesta...siinä menisi loputkin naisellisesta itsetunnosta. Mutta näinhän ei pääse käymään:)

    Kumpikin kesäkurpitsaruoka kuulostaa juuri minunkin makuuni sopivalta. Oikeastaan eniten miellyttää kesäkurpitsassa sen ulkonäkö, se kun on kuitenkin aina vain osana ruokaa. Kunnolla makua on vain uusissa ja pienissä, joita harvoin kaupasta saa.

    Speltti sopi varmaan hyvin omenan makuun:)

    VastaaPoista
  3. Minä en ole kotoillut pitkiin pitkiin aikoihin, kun olemme, niin, miksi sitä Koskella oloa sanoisi? Kotoilukin olis aika tärkeää. Koskella on kiva olla, mutta siellä tekee mieli tehdä vain hommia.

    Minäkin tein kesäkurpitsaruokaa, idean sain yhdestä blogista: kesäkurpitsalasagnea (http://mementomori-a.blogspot.com/). Olin yllättynyt kuinka hyvää.

    Kyykkysillä olo ei oikein tahdo enää onnistua... tämä mummu kupsahtaa aika helposti, ja jos kupsahtaa, ei ylös kankeutuminen helposti onnistu.

    VastaaPoista
  4. Käytiin tänään Teijon kanssa sienessä mustavuoressa ja saatiin mustatorvisieniä ja pieniä suppilovahveroita saaliiksi.
    Teijo lupasi tehdä huomenna taas kesäkurpitsasienivuokaa.:) Toissapäivänä sain mustatorvisienikeittoa ja sen kanssa hyvää Stokkan leipää ja eilen Matti kokkasi meille pinaatti-fetalasagnea Mattimaisesti säveltäen, koska minulla sattui olemaan pinaattia ja paljon fetaa. Tuotakin varmaan voisi tehdä karppaajaystävällisesti Paulan vinkin mukaan korvaamalla lasagnelevyt kesäkurpitsoilla!

    -Aino

    VastaaPoista
  5. Rva Pioni,
    suosittelen omenapiirakkaharhailua. Oikein lämpimästi!

    Katriina,
    en kupsahtele en!

    Paula,
    muista jumppaliikkeet! Se kyykistysliike pitää muuten tehdä niinkuin teen ja näytin sulle. Kyykistelyn syvyys ei ole olennaista, vaan hitaus ja oikea asento.

    Aino,
    sulle on herkkuja siis luvassa :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!