tiistai 27. syyskuuta 2011

Makustelua sienillä


Ystävällinen naapuri, herrasmies B. oli saanut liian suuren sienisaaliin. Sain kutsun jaolle. B:n luona suuni taisi loksahtaa hämmästyksestä auki.  En ole ikinä nähnyt yhtä paljon suppilovahveroita lukuun ottamatta toripöytää. Herra B:n pyöreä iso ruokapöytä oli aivan kukkuroillaan ihania, puhtaita, aivan täydellisiä suppilovahveroita.  Sienien lisäksi sain herra B:ltä sienimetsän koordinaatit GT-kartalta. 


Olen tottunut sienimetsässä käyntiin ja sieniruokiin jo lapsuudessani. Meillä säilöttiin enimmäkseen rouskuja tönkkösuolaan. Talvisin sienillä jatkettiin lihafärssiä. Sienistä tehtiin usein sienisalaattia liottamalla enimmät suolat  pois. Lapsuudessani emme keränneet suppilovahveroita ja siksi en ilmeisesti vieläkään tahdo oikein löytää niitä. Tiedän kyllä, että vahverot viihtyvät rinta rinnan ja kätkeytyvät mielellään maahan pudonneiden lehtien ja sammalmättään sekaan. Silti en löydä. 


Tein saamistani sienistä tänään herkkuleivät näin:

Valmistetaan sienimuhennos kuullottamalla jättisipulin silppu, pienimällä suppilovahverot joukkoon ja lisäämällä sekaan ranskankerma. Maustetaan paistinpannulla kokoon lämpiävä muhennos yrttisuolalla. Ruisleipäviipaleen päälle leikataan tomaattiviipaleet ja leivälle lastataan kunnon keko sienimuhennosta. Leipiä lämmitetään uunissa jonkin aikaa. 

Ja sitten nautitaan sienen, rukiin, makean tomaatin ja sipulin sekä happaman kerman luoma huikea makusinfonia!

5 kommenttia:

  1. Päivi, määki oli viime pyhän ihan JÄRKYTTYNY ja HURMIOITUNU, ko Koskel oli nii paljo suppilovahveroit, etten ol ikänäni nähny ja loput tartti jättää mettää. Meil o ollu siänikuivaamo olohuanee laatteel. Mää jatka lihafärssiperinnet eli korvaa korppujauhot suppilovahverojauheel. Tullee hyvvää lihafärssii. Kyl oli muuto harmi, ettei mee äiti eikä varmaa muukkaa ihmiset 1950-luvul tuntenu suppilovahveroit, näit piilokkait, eikä osannu käyttää niit ruuvvaalaitos.

    VastaaPoista
  2. Vau, näin teitä etelän ihmisiä hellitään sienisaaliilla! Ei täällä vaan mitään mahtisatoa ole ollut;)
    Olisipa ihana maistaa yhtä noista leivistäkin...

    VastaaPoista
  3. Ihanan herkun näköisiä! Harmi vaan täällä meillä ei noita ole ja enkä tiedä löytäisinkö edes niitä jos olis!

    VastaaPoista
  4. Ah niin hyvää... voi tätä syljenerityksen määrää!
    Mainio sopparesepti on myös Koskenlaskija viherpippuri-rasian pakkauksessa:)

    VastaaPoista
  5. Mekin löydettiin viikonloppuna kassillinen suppilovahveroita. Osa niistä paistettiin voissa sipulin kanssa retkikeittimellä ja laitettiin lämpimien ruisleipien päälle iltapalaksi. Kyllä oli namia.

    Lähden mieluusti mukaan sienimetsään jos tänä syksynä vielä ehditään!

    -Aino

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!