torstai 10. maaliskuuta 2011

Terveellisyysintoilua?

Suosittelen tutustumaan kahteen mielenkiintoiseen kirjaan. Toimittaja Mats-Eric Nilsson valottaa teoksissaan ’Petos lautasella’ ja ’Aitoa ruokaa’ elintarviketeollisuuden saloja. Kirjoissa esitellään myös vaihtoehtoja. Kirjat luettuaan alkaa tutkia tuoteselosteita aiempaa tarkemmin ja pääsee jyvälle E-aineista ja muista elintarviketeollisuuden raaka-aineista. Minulle kävi niin, että kirjat luettuani aloin uudestaan leipoa sämpylöitä. Varmaan kymmeneen vuoteen en ollut leiponut leipää, keitto sen sijaan on kuulunut eri muunnelmin vakioruokiin. Ohessa pari helppoa, halpaa ja hyvää arkiruokaa.

Juuressosekeitto


2 isoa sipulia
50 g juuriselleriä
100 g palsternakkaa
200 g porkkanaa
1 iso jauhoinen peruna
mustapippuria ja yrttisuolaa
nippu silputtua tuoretta persiljaa

Pienennä sipuli ja lohko juurekset kattilaan. Täytä kattila vedellä niin, että juurekset peittyvät. Keitä juurekset kypsiksi. Soseuta kypsyneet juurekset hyvin sauvasekoittimella ja ohenna keittoa tarvittaessa vedellä. Mausta keitto ja lisää silputtu persilja. Tarjoile arkiruokana raejuuston kanssa. Jos haluat tarjota keittoa juhlavammin esimerkiksi alkukeittona, keittoon voi lorauttaa kermaa tai sulattaa sekaan Koskenlaskijaa.

Rouheiset sämpylät


25 g hiivaa
2,5 dl maitoa tai vettä
1 rkl siirappia tai hunajaa
(vähän suolaa)
2 dl kaurahiutaleita
2 dl kauraleseitä
n. 5 dl sämpyläjauhoja
1 rkl rypsiöljyä

Murenna hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää joukkoon siirappi tai hunaja, vähän suolaa ja kaurahiutaleet. Jätä löysä seos kulhoon leivinliinan alla tekeytymään noin puoleksi tunniksi. Lisää kohonneeseen seokseen jauhot, alusta ja vaivaa taikina. Kohota taikina kaksinkertaiseksi ja leivo sämpylät. Anna sämpylöiden kohota noin puoli tuntia. 
Paista pellillinen sämpylöitä 225 asteessa uunin keskiosassa noin 20 minuutin ajan. 

5 kommenttia:

  1. Tuo on kyllä hyvää tuo keitto. Itsekin olen tehnyt samaa ja nytkin on palsternakka odottamassa. Tänään meinaan tehdä kaalikeittoa. Se on kans mun lempikeittoja.

    VastaaPoista
  2. Kiitti kommenteista. Kokeilkaa leipoa Ainon reseptillä sämylöitä.

    VastaaPoista
  3. Heippa,

    Suosittelen muillekin noihin kirjoihin tutustumista. Elintarvikeissakaan kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

    Nuo juuressosekeitot ovat muuten tosi helppoja valmistaa.Tällaiselta satunnaiselta viikonloppukokkaajaltakin ne onnistuvat. Ja kun keitot valmistaa oikeista aineista, on maku luonnostaan kohdallaan ja tietää mitä syö. Ilman E-koodeja.

    T: Murmeli

    VastaaPoista
  4. Onnea uudelle blogillesi. Se näyttää niin kauniilta, että olen "vihreenä" kateudesta. Seurailen sinun ja sisartesi blogeja. Hienoja kaikki.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!