Leimukukat kukkiavat Annalan puutarhassa kuin pakahtuakseen.
Ilmassa väreilee hunajainen tuoksu ja pölyttäjät tekevät pöristen työtään. Annalan
kalliometsikössä puiden lehdet havisevat tuulessa kuin elokuussa ikään.
Vanhankaupunginlahden ruovikkoon veden rajaan on ilmestynyt ensimmäiset keltainen
vana. On lämmintä, ilma on loppukesän kosteaa.
Oli kiva alkuviikosta nähdä pitkästä aikaa työkavereita ja
vaihtaa kuulumisia. Jatkoimme taas pitkin alkukesää lounaan ratoksi käymäämme ruuan
terveysvaikutuskeskustelua. Kuinkas muuten! Joku on lukenut, että kurkuman
mahtavat terveysvaikutukset moninkertaistuvat, kun sitä terästetään pippurilla.
Mietin, miltä maistuu jugurtti myslin, marjojen, kurkuman ja mustapippurin
kanssa? Taidan silti kokeilla. Ruokakeskustelut korostuvat, koska lounasruokalan
tarjonta on viritetty loma-aikaan eikä hyödynnä kauden kasvisrunsautta tai
marjoja. Ananasrahkaa jälkiruuaksi ja säilykeparsaa salaatissa elokuussa, hei haloo!
Kesäkuussa tein metrin pituisen työrupeaman venyttämällä
melkein säännöllisesti työpäiviä. Kun palasin maanantaina töihin, minua odotti
puolitoistametriä työtä. Oli yllättävän kevyttä päättää, että en lähde uudestaan kesäkuun
ylityörumbaan. En jaksa enkä halua. Olin koko alkukesän liian väsynyt. Nyt
joutenolon jälkeen aivot toimivat taas virkeinä ja kirkkaasti. Huomasin aivan
selvästi töihin palatessani, kuinka ajatus toimi nopeasti ja selkeänä. Vaikka
lomani ei ollut mikään ikimuistoinen huippuloma, tarvitsin juuri eniten tätä joutenoloa.
Joutenolo on ehdottoman tärkeää! Ja aliarvostettua. Mikä tahansa puuha, jossa tarvitaan luovuutta, päättelyä, ajatusten rakentelua tai suunnittelua, vaatii ajatusten tyhjennystä ensin. Sen pitäisi olla ihan osana työpäivää, ideaalimaailmassa.
VastaaPoistaKyllä just näin on, omakohtaisestikin koettuna. Pää välillä ihan nitisee ja natisee rasituksesta, kun ei ehdi ja voi välillä lepuuttaa aivoja.
PoistaTälläiset ei-huippulomat ovat ehkä niitä parhaita....
VastaaPoistaMulle "ei niin huippuloma" teki ilmeisesti tehtävänsä. Ikään kuin aivot olisivat latautuneet ja tiedostot menneet oikeaan järjestykseen. Näin varmaan tapahtuukin aivoille joutilaana, vaikka en neurologiasta paljon tiedäkään.
PoistaTuo on kyllä typerää, ettei ruokaloissa hyödynnetä kauden satoa. Luulisi sen olevan edullisempaakin.
VastaaPoistaNiin munustakin. Punajuuretkin olivat edellisen sadon etikkaisia ja riisiä oli lisukkeena lähes joka päivä. Yhtenä päivänä sentään oli tarjolla naurisraastetta!
Poista