perjantai 3. elokuuta 2012

Arkeen



Leimukukat kukkiavat Annalan puutarhassa kuin pakahtuakseen. Ilmassa väreilee hunajainen tuoksu ja pölyttäjät tekevät pöristen työtään. Annalan kalliometsikössä puiden lehdet havisevat tuulessa kuin elokuussa ikään. Vanhankaupunginlahden ruovikkoon veden rajaan on ilmestynyt ensimmäiset keltainen vana. On lämmintä, ilma on loppukesän kosteaa.

Oli kiva alkuviikosta nähdä pitkästä aikaa työkavereita ja vaihtaa kuulumisia. Jatkoimme taas pitkin alkukesää  lounaan ratoksi käymäämme ruuan terveysvaikutuskeskustelua. Kuinkas muuten! Joku on lukenut, että kurkuman mahtavat terveysvaikutukset moninkertaistuvat, kun sitä terästetään pippurilla. Mietin, miltä maistuu jugurtti myslin, marjojen, kurkuman ja mustapippurin kanssa? Taidan silti kokeilla. Ruokakeskustelut korostuvat, koska lounasruokalan tarjonta on viritetty loma-aikaan eikä hyödynnä kauden kasvisrunsautta tai marjoja. Ananasrahkaa jälkiruuaksi ja säilykeparsaa salaatissa elokuussa, hei haloo!


Kesäkuussa tein metrin pituisen työrupeaman venyttämällä melkein säännöllisesti työpäiviä. Kun palasin maanantaina töihin, minua odotti puolitoistametriä työtä. Oli yllättävän kevyttä päättää, että en lähde uudestaan kesäkuun ylityörumbaan. En jaksa enkä halua. Olin koko alkukesän liian väsynyt. Nyt joutenolon jälkeen aivot toimivat taas virkeinä ja kirkkaasti. Huomasin aivan selvästi töihin palatessani, kuinka ajatus toimi nopeasti ja selkeänä. Vaikka lomani ei ollut mikään ikimuistoinen huippuloma, tarvitsin juuri eniten tätä joutenoloa. 

6 kommenttia:

  1. Joutenolo on ehdottoman tärkeää! Ja aliarvostettua. Mikä tahansa puuha, jossa tarvitaan luovuutta, päättelyä, ajatusten rakentelua tai suunnittelua, vaatii ajatusten tyhjennystä ensin. Sen pitäisi olla ihan osana työpäivää, ideaalimaailmassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä just näin on, omakohtaisestikin koettuna. Pää välillä ihan nitisee ja natisee rasituksesta, kun ei ehdi ja voi välillä lepuuttaa aivoja.

      Poista
  2. Tälläiset ei-huippulomat ovat ehkä niitä parhaita....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle "ei niin huippuloma" teki ilmeisesti tehtävänsä. Ikään kuin aivot olisivat latautuneet ja tiedostot menneet oikeaan järjestykseen. Näin varmaan tapahtuukin aivoille joutilaana, vaikka en neurologiasta paljon tiedäkään.

      Poista
  3. Tuo on kyllä typerää, ettei ruokaloissa hyödynnetä kauden satoa. Luulisi sen olevan edullisempaakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin munustakin. Punajuuretkin olivat edellisen sadon etikkaisia ja riisiä oli lisukkeena lähes joka päivä. Yhtenä päivänä sentään oli tarjolla naurisraastetta!

      Poista

Kiitos kommentistasi!