torstai 29. joulukuuta 2011

Herkutellaanko?


Jouluruoat on syöty. Tekee jo mieli jotain muuta. Lapseni ovat opettaneet minut rakastamaan valmistamaansa moussakaa. He ovat hioneet reseptiä kimpassa omassa kaveriporukassaan ja antaneet luvan jakaa reseptiä eteenpäin. En ole missään, edes Etelä-Euroopassa, päässyt nauttimaan yhtä verrattomasta moussaka-makunautinnosta. Ohjeen raaka-aineista syntyy iso vuoallinen ruokaa ja siitä riittää herkkua isollekin porukalle. Valmis moussaka säilyy hyvänä jääkaapissa seuraavaankin päivään.

Muossaka valmistetaan munakoisoista, tomaatti-jauhelihakastikkeesta ja bechamel-kastikkeesta. Kieltämättä valmistaminen on hieman työlästä ja aikaakin vievää. Mutta todellinen herkku on ehdottomasti vaivan arvoinen. Suosittelen.

Moussaka A:n, M:n ja kumppaneiden tapaan


3-4 munakoisoa
viipaloi munakoisot ohuehkoiksi viipaleiksi
itketä munakoisot painon alla (tiskipöydällä, koska nestettä poistuu paljon)
ruskista viipaleet oliiviöljyssä paistinpannulla


Itkettämisen jälkeen kevyesti kuivatut munakoisoviipaleet ladotaan suuren laakean vuoan pohjalle. Munakoisojen päälle lisätään silputtua tuoretta oreganoa (2/3-osaa oreganoruukusta).

Tomaatti-jauhelihakastike
4 sipulia
5 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
800 g karitsan jauhelihaa (tai naudan)
2 prk tomaattimurskaa
kanelitanko
kolmasosa tuoreesta oreganopuntista


Ruskista sipulit. Lisää jauheliha ja ruskista myös se. Lisää joukkoon loput ainekset ja anna hautua miedolla lämmöllä kastikkeen vähän kupliessa noin tunnin ajan. Kaada vuokaan valmiiksi hautunut tomaatti-jauhelihakastike, josta on poistettu kanelitanko.

Bechamel-kastike
1l maitoa
4 rkl voita
5 rkl vehnäjauhoja
suolaa ja pippuria
250 g raastettua parmesaania (enemmänkin voi olla)
2 munaa nopeasti vatkattuna

Voi sulatetaan kattilassa, ja siihen vatkataan sekaan jauhot. Seosta ruskistetaan hetki. Valmiiksi lämmitetty maito kaadetaan varovasti sekaan seosta koko ajan sekoittaen. Mausteeksi lisätään hieman suolaa ja pippuria sekä hienoksi raastettua parmesaania. Odotetaan, että kastike kiehahtaa pulpahtaen. Lopuksi sekaan lisätään nopeasti vatkaten kananmunat.


Päällimmäiseksi vuokaan kaadetaan behamel-kastike. Osan parmesaanijuustosta voi ripotella kastikkeen päälle. Paistetaan uunissa 180 asteessa 45 minuuttia. 


Ja sitten herkutellaan salaatin kera J
Hyvää loppuvuotta!

4 kommenttia:

  1. Haa, nyt kopsaan tämän jonkun sunnuntain tai illanvieton aterialle:) Karitsan jauheliha on tässä varmasti maukasta.

    VastaaPoista
  2. Viimeksi kun moussakaa tehtiin meillä sain Hakaniemen hallista ihan tuoretta luomukaritsan jauhelihaa. Tiskillä pieni lammaslapsi tunki mieleeni, mutta kovetin itseni. Liha oli hyvää, mutta hieman rasvaista. En tiedä, kuuluuko karistanlihan olla sellsita vai liittyikö rasvaisuus luomuruokintaan?

    VastaaPoista
  3. Tein tätä ja oli mahdottoman hyvää! Lähimarketista ei saanut nyt karitsaa, joten laitoin nautaa ja poroa. Minusta karitsan jauheliha on aina rasvaista, ja se on varmaan yksi maun salaisuuksista:)

    VastaaPoista
  4. Kiva kuulla, että kokeilit. Minä puolestani meinaan kokeilla joskus porkkanakakkuohjattasi. Sulattelen kuitenkin ensin nämä joulut ja vuodenvaihteet...

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!