sunnuntai 1. heinäkuuta 2012

Heinäkuu


Heinäkuu taitaa olla esteetikolle, kulinaristille ja elämän nautiskelijalle vuoden huippuaikaa.

Luonto tarjoaa vihreän eri sävyjen lisäksi keskikesän yltäkylläisyyttä, värikästä kukkaisloista. Iki-ihanat väriltään valkoisesta ja vaaleanpunaisesta täyteläiseen punaviolettiin vaihtelevat pionit, tuoksuvat ja hennonväriset hajuherneet, perinteiset särkyneet sydämet, kauniin siniset ritarinkannukset… ja monet muut perennat  ja niittykukat kukoistavat juuri heinäkuussa. Heinäkuu on kuukaisista värikylläisin ja monivärisin.




Kasvimaan herkut kypsyvät heinäkuussa. Kesän ensimmäinen kesäkeitto maistuu aina kesältä, puhumattakaan kaalikääryleistä, yrteillä maustetusta tomaattikeitosta, kukkakaaligratiinista, haudutetusta parsakalista, maustevoilla ryyditetyistä porkkanoista, tillisilpulla höystetyistä uusita perunoista… Myöhemmin heinäkuussa alkavat kypsyä kanttarellit sammalikossa, kallion kupeessa.

Keskikesän herkku mansikka tuo myös kielelle kesän maun. Mansikka ja mascarponella maustettu kermavaahto - siinä maistuu kesä kaikessa ihanuudessaan! Mansikat tarvitsevat kypsyäkseen lämpöä ja aurinkoa.

Niitä tarvitsemme hyvinvoinniksemme myös me ihmiset, varsinkin täällä pohjolan perukoilla. Heinäkuu on lämmön ja latautumisen aikaa. Useimmille heinäkuu on lomaa arjesta ja työstä. Rymistelemme sandaaleissamme ja kesähepeneissämme sisältä ulos, riisumme yltämme kuoret ja sukellamme viileään veteen. Vapudumme muutaman kesäkuukauden ajaksi. 



Ladatkaa akkunne lämmöllä ja auringolla!



Aloitin kuukausia ja vuodenkiertoa pohdiskelevat kirjoitukset vuosi sitten elokuussa. Nyt vuodenkierto siis täyttyy ja pohdiskelut loppuvat tässä muodossa. Kaikki kirjoitukset löytyvät kuukaudet-tunnisteen alta.  

4 kommenttia:

  1. Olikin kivat kuukausipostaukset. Oli kiva lukea ne uudestaan peräjälkeen!

    VastaaPoista
  2. Heinäkuussa kesä "syventyy", vihreä väri muuttuu heleästä tummemmaksi samaan aikaan kun kaikki muukin kypsyy.

    Ihanaa heinäkuuta sinulle!

    VastaaPoista
  3. Alkoi tehdä mieli kaalikääryleitä, kanttarelleja ( niitä muuten oli jo Helsingin kauppatoreilla, pieniä, virolaisia nassikoita) ja hajuherneitä!

    VastaaPoista
  4. Huvitti oikein lukea noita sun gurmeeaterioitasi, minä en ikinä tee tuollaisia herkkuja. En keitä kesäkeittoa puhumattakaan kaalikääryleitä tai yrteillä maustettua tomaattikeittoa, kukkakaaligratiinia enkä ylipäätään mitään ryyditettyä, haudutettua tai höystettyä. Tänään söimme kiehuvassa vedessä kuumennetut grillimakkarat ja päälle kahvit ja Stockammin Hulluilta päiviltä ostetut Fazerin pullat (ovat olleet muutaman kuukauden pakastimessa ja toin ne tänne Koskelle). Hieno idea nuo kuukausipostaukset, ja varsinkin se, että paljastit asian vasta lopussa. Olen kyllä huomannut, että kirjoitat kuukausista ja vuodenajoista, mutten sitä, että tässä on menossa postausten sarja.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!